2012. augusztus 20., hétfő

Mi alapján választ egy érettségiző egyetemet?

Tudja egy 18 éves magyar diák, hogy mit akar az élettől? Jó állást? Gyerekeket? Hihetetlen kollégiumi bulizásokat? Egy ballagási pénzből vásárolt laptopot wow-ozni?



A magyar középiskolákból tökéletesen hiányzik a megfelelő szintű és mértékű pályaorientáció. Én még emlékszem, hogy kilencedikben milyen volt a heti egy ilyen jellegű óra. Főleg beszélgetésből és hülye játékokból állt.
Tudjátok van az, amikor a sor elején kitalál valaki egy mondatot, azt végigsúgjuk, majd a végén szembesülünk azzal, hogy mennyire megváltoztattuk, ezzel bemutatva a pletykálás/szarkeverés hátulütőit. Nálunk a tanárnéni találta ki a mondatot, ami a végére így hangzott: Gaál faszát megköpte a légy!
Nos, ennek már több éve és úgy érzem, hogy nem segített kellően ahhoz, hogy rájöjjek ki vagyok/voltam és leszek.
Minden évben szükség lenne egy több oldalas önismereti tesztre, mondjuk már a középiskolai lét harmadik évében, hogy ne teljesen tanácstalanul koptassuk a farmert (azt hitted padot, mi?). Ezt mindenkinek szíve joga elbaszni és szembesülni a tényekkel, hogy neki egy olyan munka kell, ahol nyugodtan elkúrhat teszteket... (Mindannyian tudjuk, hogy ilyen munka nincs is.)

A Kaposvári Egyetem médiaszakkörösök munkája a következő kis prezentáció. Ebből is látszik, hogy egy már régen kisiklott fiatalfelnőttnek számos lehetősége nyílik arra, hogy rájöjjön: igen, már a középiskolában tudnom kellett volna, hogy mi a faszt akartam! A videó amatőr és szánalmas, de erről árulkodik már a nézettségi mutató is. (Ne nézzétek végig! Csak érdemes meghallhatni a papírsusogást a videólegvégén.)
Középiskolát együtt választunk a szüleinkkel. Ezzel nincs probléma, örüljünk, hogy egyáltalán még szóba álltak velünk a jövőnket illetően. Viszont, amint megértünk, maturanduszokká váltunk, önmagunkat nagyon jól ismerve kiválaszthatjuk azt az intézményt, ami a legjobban fog nekünk és jövőnknek feküdni.
Vagy téged elküldtek a szüleid egy általuk választott szakra? Te jellemtelen semmi...
És amint bekerültél az áhított szakra (Amit az első helyen jelöltél meg, ne csalj!) máris bulizhatsz egy orbitálisat azokkal az diákokkal, akiknek a 40 százaléka a következő évben már ott sem lesz és azokkal a tanárokkal, akiket még nem ismersz és letegezed őket, jobbik esetben leszopod (akár lány vagy, akár fiú).
Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a lehető legrövidebb időn belül az összes diák hülyét tudjon magából csinálni, így vagy úgy. Tehát mi alapján választ egy érettségiző egyetemet?! Nem tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése